Oyun Hareketi Derneği

20 Şubat 2023 tarihinde başlayarak, 01 Haziran 2023 tarihine kadar İBB Oyun İstanbul paydaşlığında Hatay ili sınırlarında mobil oyun alanı çalışmalarımızı gerçekleştirdik. İki mobil araç ile oyuncak olmayan materyaller ile depremzede çocukların kendilerini özgürce ifade edebileceği oyun alanları yarattık, oyun toplulukları oluşturduk.

• 2 Oyun İstanbul aracı ile tüm Hatay il sınırlarında yaklaşık 25.000 km yol mesafe kat ettik.
  • İskenderun, Arsuz, Hassa, Reyhanlı, Kumlu, Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Yayladağı ve Altınözü sokak araları, çeperleri ve köylerinde H.O.P. (Hayal Gücü Oyun) alanlarımızı kurduk.
  • Bu süreçte Oyun Hareketi Derneği hem oyun alanı çalışmalarının planlanması, hem saha organizasyonu, hem de Oyun Kurucu gönüllü desteği sağladı.
  •  Türkiye’nin pek çok yerinden 26 Oyun Kurucu sürece katkı verdi.
  • Toplamda 167 HOP uygulaması gerçekleştirdik.
  • Bu uygulamalardan 88 tanesi HOP 1 adımını oluşturdu. Bu adımda Esnek Oyun Alanı kurduk ve çocuklar oluşturdukları ürünleri anı müzemize verdi.
  • Bu 88 noktanın 43’ünde ise HOP 2 adımını da uyguladık. Bu adımda çocuklar atık materyallerden kendi oyuncaklarını yaptı.
  • HOP 3 adımında ise çevredeki doğal materyalleri tasarım objesi olarak kullandık.
  • Dört adımlı oyunla müdahale paketimizin ilk 3 adımını raporladık ve bir deneyim yayını için kayıt altına da aldık. Son bir adımımız ise oluşturduğumuz topluluğun sokağına, köyüne ya da okul bahçesine sürdürülebilir bir yapı bırakmak. Bu adımı çalışmak için de iş birliği arayışımız sürüyor.
  • Ayrıca bölgeye gelemeyen gönüllülerimiz, okullarda gönüllü öğrenciler el emeği 27 set, ‘sokak oyunları seti’ üretti. Bu setleri bölgede organize alanlarda çalışan sosyal çalışanların kullanımı için bizzat elden dağıttık.
  • Bölgede özellikle akut dönemde çeperlerde top, oyuncak ve kitap dağıtımı yaparak ekibin uygulama dışı zamanlarını da sahada verimli geçirmesini sağladık. İBB’nin sağladığı spor malzemeleri, Oyuncak Müzesi’nin topladığı oyuncaklar, Eczacıbaşı Voleybol takımının gönderdiği voleybol topları, pek çok kişi ve kuruluşun çocuk odaklı ürünlerini ekiplerimiz sahada uygulamalarından arta kalan zamanlarda dağıttı.