Oyun Hareketi Derneği

Esnek oyun alanları bebeklikten başlayarak her yaştan bireyin aynı anda oynayabileceği, çocukların yetişkin müdahalesi olmadan oyun kurmasına olanak sağlayan alanlardır. Farklı yaş gruplarının ve farklı sosyo-ekonomik alanlardan gelen grupların birlikte oynamasına ve kolektif yaratıcılığa alan açar. Kamusal alanda, çocukların çocukluk yapabileceği güvenli alanlar sunar.

Oyun nesneleri, gündelik hayattan ve doğadan edinilen, çoğunlukla geri kazanılmış ve farklı oyun türlerine imkan tanıyan “esnek” nesnelerdir. Standart oyuncaklardan farklı olarak, oyun boyunca farklı işlevler kazanabilir, tekrar tekrar farklı oyunlarda kullanılabilir. Bu anlamda, farklı mekanlara adapte edilebilir, sürdürülebilir ve erişilebilir bir oyun imkanı sağlarlar.

Oyun kurucu (playworker), oyun hakkı eğitimlerini tamamlamış, oyun savunuculuğu yapan ve oyun alanının oyuna elverişliliğinden sorumlu çalışanlardır. Çocuğun gözetimli şekilde risk almasını, bilişsel ve sosyal becerilerini güvenli bir ortamda geliştirmesini destekler. Esnek oyun alanları, esnek oyun nesnelerinin oyun alanına kazandırılması ve oyun kurucuların oyun dostu yaklaşımı sayesinde çocuklara eşitlikçi, özgür, erişilebilir ve çocuk dostu oyun imkanları sağlar.

Neden ve Nasıl Harekete Geçiyoruz?

Esnek oyun alanları, dünyada Amerika, Birleşik Krallık, Fransa, Japonya gibi pek çok ülkede yaygın olarak görülmektedir. Ancak ülkemizde esnek oyun alanı örnekleri ve oyun kurucu sayısı oldukça sınırlıdır. Çocuk alanında çalışanlara yönelik oyun kurucu eğitimleri yaygın olarak verilmemektedir. Derneğimizin de çeşitli projelerde işbirliği içinde olduğu İBB Oyun Birimi İstanbul ilinde yaygınlaştırma çalışmaları yapsa da esnek oyun alanları ve bu alanlarda çalışan oyun kurucuları her şehirde çoğalmalı, çocuklarla çalışanlara yönelik oyun kurucu eğitimleri standardize edilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Bu harekette amacımız Esnek Oyun Alanlarının kent meydanları, mahalleler, afet bölgeleri, okullar gibi oyun imkanı düşük kamusal alanlarda uygulanabilir modellerini geliştirmek, yaygınlaşmasını sağlamak ve tüm çocukların oyuna erişimi konusunda hak savunuculuğu yapmaktır. Bu amaçla aşağıdaki alanlarda dernek olarak harekete geçiyoruz:

  • Esnek oyun alanları kurmak, 
  • İnsan sermayesini, yerel yetenekleri ve yaratıcılığı harekete geçirmek,
  • Oyun dostu okullar oluşturmak ve oyun dostu öğretmenler eğitmek,
  • Oyun kurucu eğitimlerini düzenlemek, yaygınlaştırmak ve sertifikasyon sağlamak,
  • Yerel otoriteleri ve politika yapıcıları kamusal alanda oyun hakkı için harekete geçirmek.

Nerelerde Oynadık?

Derneğimiz bugüne kadar İstanbul’da farklı mahallelerde İBB işbirliği ile farklı projelerde oyun kurucu olarak eğitmenleri ve gönüllüleri ile çalışmış, Bursa’da Sokak Oyunları Şenliği ve çeşitli festivaller kapsamında esnek oyun alanları düzenlemiştir. Hatay’da deprem bölgesinde gezici ve sabit esnek oyun alanları ile çalışmalarına devam etmekte ve farklı STK’larla işbirliği içinde gönüllülere oyun kurucu eğitimleri vermektedir.