Oyun Hareketi Derneği

Aşağıdaki blog yazısı Şubat 2024 ayı saha çalışmalarına katılan üyemiz Nedim Buğral ve gönüllümüz Rümeysa Özer tarafından kaleme alınmıştır.

HATAY ŞUBAT AYI SAHA ÇALIŞMALARIMIZ

2024 yılı Şubat ayında toplam 11 HAYALGÜCÜ OYUN PARKI’ nda buluştuk ve birlikte oyunun büyülü dünyasında yolculuk yaptık.  

Bu 11 uygulamadan 5’i sevgili Jale İncekol ve ekibi tarafından HOP’un HATAY’daki büyülü yolculuğunun belgelenmesi için belgesel kayda alındı. 

Narlıca Uludağ Elektirik Sosyal Yaşam Alanında yaklaşık 30 kişilik bir oyun topluluğu oluşturduk. Bu toplulukta ilk defa olanların oranı ise yüzde yetmişten fazlaydı. Ve güzel olan arka arkaya üç gün boyunca da bu topluluk istikrarla geldi ve oyun adasında gözle görülür bir gelişme gösterdi.

Gelişme ile ifade edilen; takım çalışması, yaratıcılık, kendi ve etrafı ile pozitif iletişim kurma, tasarım ve motor becerisi.

ŞUBAT ayında ayrıca tam bir yıl önce ilk sokak uygulamasını yaptığımız, ismi Zehra’nın sokağı olarak oturan sokak arası uygulamamızı yaptık.

İkinci sokak uygulamamızı da yine etkili bir müdahale alanı olarak anımsadığımız Mağaracık Köyü Samandağ’da gerçekleştirdik.

Bunun dışında Aziz Nesin Vakfında da oldukça fazla sayıda çocukla buluştuk. Hem Karaçay sabit mekandaki çalışma, hem de Aziz Dede’nin gezici atölyesinde sayıca otuzu aşan topluluklar ile HOP 2 çalıştık

Toplamda 250’den fazla çocukla buluştuk. Bir önceki aya göre daha az sayıda HOP yaptık ama sayıca daha fazla çocuğa ulaştık. Sanırım bunda havanın hafta boyu güneşli olmasının da etkisi vardı.

OYUN SAĞLAYICI GERİ BİLDİRİMLERİ

-Fiziksel ve psikolojik olarak birbirimizi gözetebildik. İhtiyaç halinde birbirimizi dinlendirebildik ve sahada birbirimize güven verebildik.

-Her sabah ve akşam gerçekleşen hazırlık ve değerlendirme toplantıları sayesinde gelişen ve verimliliği artan bir sürecin gerçekleşmesini sağladık. Uludağ Elektirik Sosyal Yaşam Alanında çocuklar ile HOP etkili bir bağ kurabildi.

-Belgesel çekimi HOP uygulamasını aksatmadı. HOP’a katılan çocukların dikkati dağılmadı. Belgesel ekibi çocukların oyun hakkına saygılıydı ve oyun adasında minumum görünürlükte olmayı başardılar.

-Belgesel çekimleri konusunda çocuklar yeterli düzeyde bilgilendirilebildiler.

-Çocuk güvenliği alanında dikkatli ve sorunsuz bir hafta gerçekleştirdik.

-Çocuklara hitap etme ve profesyonel mesafede çalışma konusunda dikkatliydik.

-Travmatik bir durum ile karşılaşmadık.

-Sosyal medya paylaşımlarımızda dikkatliydik.

OYUN HAREKETİ DERNEĞİ SAHA ÇALIŞMALARI

20.02 – Uludağ Elektirik, (21 Çocuk)

21.02 – Uludağ Elektirik (19 çocuk)

21.02 – Kırıkhan Sokak Arası (16 çocuk)

22.02 – Uludağ Elektirik (17 çocuk)

22.02 – Mağaracık Sokak Arası (19 Çocuk)

23.02 – Yeniçağ Defne Evi (Aziz Nesin Gezici) – (30 çocuk, 7-10 yaş)

23.02 – Yeniçağ Defne Evi (Aziz Nesin Gezici) – (10 çocuk, 11-14 yaş)

24.02 – Yaylıca Köyü okul içi alan (Aziz Nesin Gezici) – (28 çocuk)

25.02 – Karaçay Aziz Nesin Vakfı sabit mekanı –  (45 çocuk – 7-11 yaş)

25.02 – Karaçay Aziz Nesin Vakfı sabit mekanı – (20 çocuk – 11-14 yaş)

26.02 – Meydan Mahallesi – 16 çocuk

 

Derneğimiz bu süreçte 200’ü aşkın çocuğa doğrudan etki etmiştir.

Dolaylı olarak da 200 aile üzerinden 500 ile 1000’e yakın çocuğun da bu oyun biçimi ile buluşma ihtimali söz konusudur.

Ayrıca ahşap ve ip ağırlıklı bir seti de ilk defa bu turda test etmiş olduk. Reyhanlı Kuletepe istasyonumuza da bu yeni ahşap setimizden bıraktık.

MART AYI SAHA ÇALIŞMALARI İÇİN TEMASLARIMIZ

-Meydan Mahallesinde sabit HOP istasyonu kurulması için teklif aldık. Mart ayı programımızın uygunluk durumuna göre bu istasyonun kurulma sürecine karar verilecek.

MART AYI SAHA ÇALIŞMALARI İÇİN TEMASLARIMIZ

-Meydan Mahallesinde sabit HOP istasyonu kurulması için teklif aldık. Mart ayı programımızın uygunluk durumuna göre bu istasyonun kurulma sürecine karar verilecek.

ŞUBAT 2024 AYI HATAY SAHA ÇALIŞMALARIMIZ GİDERLERİ

-Araç kiralama: 6600TL

-Yakıt masrafı: 2400 TL

– Malzeme transfer maliyeti: 0 TL

– Yemek maliyeti: 1025TL

– Kırtasiye harcama : 742 TL

Toplam : 10.767 TL

Bu bütçe Derya Kütükçü’nün derneğimize yaptığı bağış ile karşılanmıştır.

İstanbul – Hatay ve Hatay – İstanbul ulaşımı ile Narlıca’da konaklama bedeli Uludağ Elektirik A.Ş. tarafından karşılanmıştır.